Wat is Pilates?

Pilates is een trainingsmethode met oefeningen voor een sterk en sportief lichaam. 
Het bestaat uit grondoefeningen voor buik, billen, benen, rug en armen.
Pilates richt zich ook op een stevige en stabiele rug, daarom is Pilates geschikt voor beginners en gevorderden maar ook voor mensen met rugklachten. De sleutelwoorden bij Pilates zijn: stabiliteit, flexibiliteit en lichaamsbeheersing.


Wat is Perfect Pilates?

Pilates is een 100 jaar oude methode, die voornamelijk door dansers werd toegepast. Dansers moeten hun rug kunnen afvlakken, om de bewegelijkheid in het heupgewricht te kunnen vergroten. Niet-dansers hebben juist een lichte holling nodig in de rug voor meer stabiliteit. De oefeningen van de oude methode zijn erg goed, maar de wetenschap over het menselijk lichaam is veranderd. Een team van therapeuten en artsen van Fysio Physics heeft daarom de methode geperfectioneerd. Perfect Pilates is daardoor verantwoord en nog effectiever dan de gewone Pilates. Het is dan ook als enige erkend door het Koninklijk Nederlands Genootschap van Fysiotherapie (KNGF).

 

Voor wie is Perfect Pilates?

Perfect Pilates is eigenlijk voor iedereen. Jong & oud, beginners & gevorderden, topsporters & niet-sporters.

Wat kun je bereiken met de Perfect Pilates oefeningen?
- een sterke rompstabiliteit (sterke buik- en rugspieren), resulterende in minder rugpijn
- meer lenigheid en flexibiliteit
- stabieler en meer ontspannen in je lichaam
- lekkerder in je vel

 

Wat is er zo uniek aan Perfect Pilates?
Gewone oefeningen zijn gericht op de oppervlakkige spieren. Perfect Pilates is de eerste trainingsmethode die zich richt op zowel de diepe als de oppervlakkige spieren. De diepe spieren zijn erg belangrijk voor het stabiliseren van onze gewrichten. Door 'verslapping' van bijvoorbeeld de diepe rugspieren gaan de oppervlakkige spieren verkrampen, om meer stabiliteit te krijgen. Hierdoor krijg je rugpijn. Massage van de rugspieren lost dit probleem niet op, omdat de diepe rugspieren hiermee niet sterker worden.

Training van de diepe spieren is daarom erg belangrijk. Wanneer die spieren weer sterker worden, zullen de oppervlakkige spieren weer gaan ontspannen. Met de oefeningen van Perfect Pilates komt je lichaam weer in balans en verdwijnen (de meeste) gewrichtsklachten maar ook rug- en nekklachten.

 

Waarom krijg je van Perfect Pilates een sterk lichaam dat in balans is?
Bij Perfect Pilates leer je om de spieren beheerst aan te spannen. Hierdoor gaat de spierspanning, de tonus, omhoog. De spier word steviger en gaat meer verbranden. Het voordeel is dat Perfect Pilates werkt aan alle grote spieren. Onze dagelijkse handelingen door werk en sport zijn vaak eenzijdig. Denk bijvoorbeeld aan lopendebandwerk of badminton en tennis, werk en sporten waarbij de ene kant van het lichaam meer in beweging is dan de andere. Hierdoor kan het lichaam uit balans raken. De ene zijde van het lichaam is dan sterker dan de andere zijde. Met Perfect Pilates train je je lichaam aan beide zijden, zo komt het in evenwicht en komt je lichaam beter in balans.

 

Perfect Pilates, wetenschappelijk bewezen!
Het is ook aangetoond dat mensen na een aantal weken Perfect Pilates training:
- minder rugpijn hebben;
- minder vet en stevigere spieren hebben;
- sneller rennen;
- hoger springen;
- meer evenwicht hebben;
- meer energie hebben (zelfs ouderen in een verpleeghuis!);
- zich fijner voelen.
Daarom word Perfect Pilates zowel als topsporttraining als bij revalidatie gebruikt.

 

Waarom sporten bij een Perfect Pilates Instructeur?
De gewone Pilates opleidingen worden vaak gedoceerd door dansers die werken met de oude methode. De Perfect Pilates opleidingen worden gegeven door speciaal daarvoor opgeleide instructeurs. Sporten bij een Perfect Pilates Instructeur van Fysio Physics staat garant voor een goede en verantwoorde les.

Pilates, een stukje geschiedenis! (Joseph Pilates)
De grondlegger van de methode, Joseph Pilates, werd in 1880 geboren in Duitsland. Voor de eerste wereldoorlog was hij werkzaam in Engeland als sportleraar en bokstrainer van het Britse politiekorps. Toen de oorlog uitbrak kwam hij net als alle andere allochtonen in een kamp terecht. Daar begon hij met oefeningen voor zijn medekampgenoten. Naast diverse grondoefeningen deed hij ook oefeningen met behulp van de veren van de bedden. Niet alleen de gezonde mensen maar ook de mensen die ziek waren trainde hij met zijn zelf ontwikkelde methode. De artsen merkten op dat de mensen uit zijn kamp fitter waren dan uit de andere kampen en dat de zieken sneller herstelden door de oefeningen. Na de oorlog ging hij terug naar Duitsland, maar besloot al snel om naar de Verenigde Staten te emigreren. Samen met zijn vrouw begon hij in 1926 in New York zijn eigen sportstudio, waar hij zijn trainingsmethode doceerde en verder ontwikkelde. De methode werd al snel ontdekt door de professionele dansers. Vooral de combinatie van lenigheid, stabiliteit en spierbeheersing trok hen aan. Martha Graham, grondlegger van de moderne dans, was een van zijn trouwe aanhangers. In de methode zijn de invloeden vanuit de dans duidelijk herkenbaar. Vooral de principes van combinatie van een vlakke rug en uitgedraaide heupen zijn daar voorbeelden van. In 1945 verscheen zijn boek “Return to life” waarin hij zijn methode beschreef. Zijn leerling Romana Kryzanouwska heeft vervolgens zijn werk voortgezet en de methode verder ontwikkeld.

 

Pilates of Yoga?
Vaak word Pilates gecombineerd met Yoga technieken. Bij Perfect Pilates gaan we niet uit van Yoga maar van de zuivere Pilates technieken. Yoga is een Boeddhistische meditatie gericht op eenwording met het universum. Als Perfect Pilates instructeur heb ik er bewust voor gekozen om geen Yoga te integreren in de les. Doelstelling van Joseph Pilates was geen religieuze meditatie, maar training van het lichaam.